Dr. İlker Emircan – Dahiliye Uzmanı
D vitamini biyokimyasal olarak sterol yapısı nedeniyle yağda çözünebilir ve vücutta depolanabilir. D2 ve D3 olarak iki farklı şekilde bulunmaktadır. Vitamin D %90 ciltte güneş ışığıyla sentezlenirken %10 oranında bitkisel ve hayvansal besinlerle alınır. Aynı zamanda güneşten gelen ultraviyole ışınları, D vitamini öncül formlarından deride fotokimyasal olarak D vitamini oluşturabilir.
Normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitamininin büyük bir kısmı deride sentezlenir. D3 güneş ışığı sayesinde ciltte yapılan formudur. Beslen-meyle alınan veya deride sentezlenen D vitamininin vücuttaki metabolik görevlerinde yer alabilmesi için aktif formuna dönüştürülmesi gerekir. Aktif forma dönüşme süreci öncelikle karaciğerde ve ardından böbreklerde gerçekleşir. Bir vitamin olmakla birlikte vücutta bir hormon olarak işlev gören vitamin D, kemik dokusunun güçlü ve sağlıklı olması için temel mineralleri olan kalsiyum ve fosforun bağırsaktan emilimini sağlar. Kemik kalsiyum metabolizmasında, kan kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesinde, kemik hücrelerinin gelişme ve olgunlaşma sürecinde, bağışık sistemi hücre döngüsünde, bazı hormonların (renin, insülin) salınımı üzerinde etkileri mevcuttur. D vitamininin vücutta gerekli olduğu bilinmektedir.
D vitamini eksikliği toplumda sıkça olarak görülen bir sorundur. Dünyada bir milyar kişide D vitamini eksikliği olduğu düşünülmektedir. D vitamini eksikliği, bireyin sağlıklı kalabilmesi için yeterli düzeyde D vitamini almadığı anlamına gelir. Vitamin D eksikliği güneş ışığın-dan yeterince yararlanamama, yetersiz beslenme, bağırsaktan emilim bozukluğu, vücutta sentezlenme aşamalarında problemlerin geliştiği kronik hastalıklar, D vitamini atılımını artıran bazı ilaçlar, güneş koruyucu kremler nedeni ile gelişir. Özellikle kış mevsiminde güneşten alınacak D vitamini miktarı oldukça azalmaktadır. Gebelik ve obezitede D vitamini ihtiyacı artmaktadır. Vücudun D vitamini ihtiyacı yaş ve dönemlere (hamilelik) göre farklılık göstermektedir. Yaş ilerledikçe vücudun alması gereken D vitamini miktarı artar. Bu sebeple de vitamin takviyesi gerekmektedir.
Özellikle yağlı balıklar, süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalar D vitamini içerirler. Ciltte vitamin D sen-tezi için vücudun dörtte bir bölümünün haftada en az üç gün süreyle onbeşer dakika güneş teması yeterlidir. Güneş ışınlarına maruz kalındığında D vitamini ciltte doğal yollarla sentezlenmektedir. Ancak güneş ışınlarına aşırı düzeyde maruz kalmak ciltte erken yaşlanma, buruşma ve kansere sebep olabildiği için vücudun gereksinim duyduğu D vitaminini diyet ve vitamin takviyesi ile almak mümkündür.
D vitamin eksikliği, özellikle güneş ışığına yeterli maruz kalmayanlarda sık görülür. Özellikle, kuzey yarımkürede bulunan bölgelerde, güneş ışınlarının yoğunluğu düşük olduğu için, D vitamin eksikliği sık görülebilir. Açık ten renkli ciltlerde, güneş ışığının etkisiyle D vitamininin üretimi daha kolay olurken, koyu renkli ciltlerde D vitamininin üretimi daha zordur. Bu nedenle, koyu renkli ciltlerde D vitamin eksikliği daha sık görülür. Yaş ilerledikçe, vücutta D vitamininin üretimi azalır. Zayıflama için diyet uygulayanlarda D vitamin eksikliği oluşur. Bazı ilaçlar, D vitamininin emilimini engellediği için, D vitamin eksikliğine neden olabilir.
İlerleyen yaşlarda meydana gelen kemik erimesine karşı tedbir almak için D vitamini düzeyini korumak büyük önem arz etmektedir. Vücuttaki D vitamini seviyesi için 25-hidroksi vitamin D düzeyi ölçülür.
D Vitamini Eksikliğinde öneriler ve tedavi yöntemleri: Yeterli güneş ışığına maruz kalın: D vitamininin çoğunluğu, güneş ışığının etkisiyle vücutta üretilir. Bu nedenle, güneş ışığına yeterli maruz kalınarak, D vitamin düzeylerinin yüksek tutulması sağlanır. Ancak, aşırı Uv ışınlarına maruziyet cilt kanseri riskini artırdığından dolayı bu yöntem, D vitamini eksikliğini önlemek için tavsiye edilmemektedir.
D vitamini içeren gıdalar tüketin: Yağlı balıklar, süt peynir, yumurta yeterli miktarda D vitamini ihtiva eder. D vitamini takviyelerinin, yağlı yiyeceklerle birlikte alınması emilimini arttıracağı için tavsiye edilmektedir.
D vitamin düzeylerini düzenli olarak ölçtürün. D vitamini seviyelerinizi düşüren ilaç kullanıp kullanmadığınızı hekiminize sorun.
Bazı ilaçlar, D vitamininin emilimini engellediği için, D vitamin düzeylerini etkileyebilir.
Egzersiz yapın: Düzenli olarak yapılan egzersizler, vücutta D vitamininin daha etkili bir şekilde kullanılması sağlar.
D Vitamini eksikliği tedavisi, ağızdan veya enjeksiyon yön-temleriyle yapılabilmektedir. Bireyin durumuna, yaşına ve görülen eksikliğin şiddetine göre en uygun tedavi yöntemi ve dozu doktor tarafından belirlenmektedir.
Enjeksiyon tedavisi her gün ilaç kullanmayı istemeyen veya kullanmayı unutan bireylere tercih edilir. Enjeksiyonla verilmesi uzun süreli D vitamini ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ağızdan alınan tedavi yönteminde ise ilacın günlük, haftalık veya aylık düzenli bir biçimde ve uzunca bir süre alınması gerekmektedir.
GÜNCEL
21 Kasım 2024EĞİTİM
21 Kasım 2024EĞİTİM
21 Kasım 2024GÜNCEL
21 Kasım 2024GÜNCEL
21 Kasım 2024GÜNCEL
21 Kasım 2024GÜNCEL
21 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.