Tarım ve sanayinin harmanlandığı yer: KEMALPAŞA

Tarım ve hayvancılığın yanı sıra başta ağır sanayi olmak üzere birçok stratejik sektörün buluşma noktası olan İzmir’in yükselen yıldızı Kemalpaşa’ya, Lojistik Köyü Projesi’nin hayata geçmesiyle birçok önemli firmanın yatırım yapması ve ilçenin beyaz yakalıların yeni gözdesi olması bekleniyor

ÖZEL HABER: Hayrullah Demir Tarım, ticaret ve hayvancılık… Bu üç özelliği barından İzmir’in sayılı ilçelerinden Kemalpaşa, son yıllarda yakaladığı ivme ile farkını ortaya koyuyor. Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden olan Kemalpaşa, zeytin ve şeftali gibi tarım ürünleriyle öne çıkarken, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığındaki potansiyeliyle ülke ve bölge ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Sürekli gelişim gösteren ilçe şimdilerde farklı bir heyecan yaşıyor. 1300 hektarlık alanı ile İzmir’in en büyük OSB’si özelliğini taşıyan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) ve Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) gibi önemli organize sanayi bölgelerini içinde barındıran Kemalpaşa’da, KOSBİ sınırlarının hemen yanında Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası ve Ege İhracatçı Birlikleri iş birliği ile hayata geçirilmesi planlanan Kemalpaşa Lojistik Köyü Projesi ile ilçenin, Türkiye ve Avrupa arasında köprü vazifesi görecek bir lojistik merkezi olması hedefleniyor.

Yatırım Yağacak

Projenin hayata geçmesiyle birlikte Kemalpaşa’nın şahlanış yaşayacağı öngörülürken, ekonomik belirsizliklerin yarattığı duraksayan yatırımların bir an önce hayata geçirilmesi bekleniyor. Gıda sanayinden otomotiv yan sanayine, tekstilden mobilya sanayine kadar birçok sektörü bir araya getiren Kemalpaşa’nın, Lojistik Köy ile birlikte iş dünyasının yeni gözdesi olacağı düşünülüyor. Çevreyoluna, İzmir şehir merkezine, havalimanına ve İzmir Limanı’na yakınlığıyla pek çok avantaja şehir olan Kemalpaşa’da Lojistik Köy projesinin hayata geçmesiyle ilçeye yatırım yağacağı öngörülüyor.

Sanayici İstekli

Öyle ki projenin en büyük destekçilerinden olan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da daha önceki aylarda yaptığı değerlendirmede konunun önemine şu sözlerle değindi: “Hammaddeye yakınlığı, ekonomik olarak jeo-stratejik ve lojistik önemi, ucuz ve nitelikli işgücüne sahipliği, net ihracatçı yapısı ve daha birçok özelliği İzmir’in her dönem ayrıcalıklı bir konumda olmasını sağlamaktadır. Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Avrupa arasında bir köprü vazifesi gören ülkemizin batıya açılan kapısı olan İzmir, coğrafi ve jeopolitik konumu itibariyle, lojistik açısından çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Projeler arasında yer alan Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün temeli 2012 yılında atılmıştı. Küre-sel ekonominin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, Batı’nın Çin’e alternatif aradığı bir dönemde proje, İzmir’in çok önemli bir eksiği idi. Zira, Kemalpaşa Lojistik Köyü, İzmir’in lojistik potansiyelini geliştirmesinde, lojistik sektörünün kümelenmesinde,  kurumsallaşmasında ve ihracatçılarımızın maliyetlerini düşürmesinde önemli bir rol oynayacaktır.”  

Gayrimenkulün Gözdesi

Tarım ve sanayinin bir arada yükseldiği ilçede son yıllarda gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik de dikkat çekiyor. Bu hareketlilikte, ilçede başlayan ve devam eden projeler ile başlaması planlanan yatırımların etkisi büyük. Pandemi ve 2020 İzmir depreminden sonra Kemalpaşa’ya belirgin bir göç artışı olduğu belirtiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım planına dahil ettiği ve 27,5 kilometre uzunluğunda, 11 duraklı olması planlanan Kemalpaşa Metrosu için imzaların atılması, ilçeye artı bir değer katarken, gayrimenkul yatırımcılarının gözünün de bu ilçeye çevrilme-sine neden oldu.  

İl Olabilecek Kapasitede

TARIM, hayvancılık ve sanayi alanında büyük gelişim gösteren Kemalpaşa, başta nüfus ve il merkezine uzaklığı olmak üzere birçok kriterde il olabilecek özellikleri barındırıyor. Son dönemde il yapılması planlanan ilçelerin arasında adı geçmeyen fakat büyük potansiyel barındıran ilçenin, ilerleyen dönemde il ola-bilecek ilçeler listesine adını yazdırması kimseyi şaşırtmayacak gibi görünüyor.