Resmi Gazete’de 19 Nisan’da yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te “Tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamaz” ifadesi yer aldı.
Bu yönetmeliğin vajinal yolla doğuma dair tartışmaların ardından gelmesi dikkat çekti.
Tıp merkezleri “ayaktan teşhis ve tedavi hizmetlerinin sunulduğu özel sağlık kuruluşu” olarak tanımlanıyor.
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i güncelleyerek yeni düzenlemeler getirdi. Buna göre ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesine müsaade edilmeyecek.
Ameliyathanesi olmayan yerlerde sezaryen yapılmasının doğru olmadığına katıldıklarını ancak sezaryen oranlarını düşürmek için bu adımın yetersiz olduğunu söyleyen kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, “Sezaryen oranlarının artmasında neoliberal politikalar, ebelerin aktif olarak doğumda yer almaması, malpraktis gibi faktörler etkili. Yasaklar getirerek sezaryen oranını düşüremeyiz. Sorunun köküne inilmedikçe bu adımlar sezaryen oranını düşürmez” dedi.
Resmi Gazete’de 19 Nisan Cumartesi günü yayımlanan yeni yönetmelikle tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. Tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamayacak. Ayrıca ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek. Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülnihal Bülbül, ameliyathanesi olmayan bir yerde sezaryen doğumun yapılmasının kabul gören bir durum olmadığını belirterek ‘‘Ameliyathanesi izni olmayan yerde sezaryen yapılması zaten doğru değildi. Fakat buna göz yumuluyordu’’ dedi.
Sağlık Bakanlığı, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları hakkındaki yönetmeliği güncelledi. Bakanlık, Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikte doğum hizmetlerine ilişkin yeni kurallar belirtildi. Bu düzenleme tıp merkezleri, poliklinikler ve muayenehanelerdeki sağlık hizmetlerini yeniden tanımlıyor.
Yönetmeliğe göre tıp merkezlerinde artık planlı sezaryen doğum uygulanamayacak. “Normal doğum” yaptırmak isteyen merkezler doğum ünitesi kurmak zorunda. Bakanlık, ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesi açılmasına izin vermeyecek.
Doğum ünitelerinin giriş çıkışları kontrol edilebilir ve genel sirkülasyondan uzak olacak. Ayrıca ameliyathaneye kolay ulaşılabilecek konumda olması gerekiyor. Doğum salonlarının en az 16 metrekare olması şartı getirildi.
Yeni düzenlemeyle kayıt ve arşiv sistemlerinde değişikliğe gidildi. Elektronik kayıt ve bildirim sistemi tüm özel sağlık kuruluşları için zorunlu oldu. Bakanlık, tıbbi tedavilerin bilimsel standartlara uygunluğunu kontrol edecek. Tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri gerçekleştirilecek. Bu denetimlerle uygulamaların uygunluğu değerlendirilecek.
Yönetmelikte 24 saat kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerine dair maddeler de var. Uzman hekim kadrosu 10 ve üzerinde olan merkezler acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi açabilecek. Bu birimlerde yapılacak cerrahi işlemler için bir şart aranıyor. Cerrahi müdahalelerin ikinci bir operasyonu gerektirmeyecek nitelikte olması gerekiyor. Bu işlemler için uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak.
Yönetmelik polikliniklerin birleşmesine olanak tanıyor. İki veya daha fazla poliklinik birleşerek tıp merkezine dönüşebilecek. Bu madde küçük ölçekli sağlık kuruluşlarına yeni bir seçenek sunuyor. Birleşme sonucunda oluşacak tıp merkezleri de yeni düzenlemelere uyacak.
GÜNCEL
22 Nisan 2025EĞİTİM
22 Nisan 2025EĞİTİM
22 Nisan 2025GÜNCEL
22 Nisan 2025GÜNCEL
22 Nisan 2025GÜNCEL
22 Nisan 2025GÜNCEL
22 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.