Köşe Yazısı: Fethiye YILDIRIM
Her şey bitti artık ben iflah olmam yıkıldım, bittim, öldüm,
Daha da iki yakam bir araya gelmez Benden kimseye fayda olmaz,
Ah’lar, vah’lar !!!
Dünyanın çivisi çıkmış sözlerini o kadar çok duyduk ki…
Ruhsal, bedensel, duygusal, zihinsel dengeler alt üst olmuş durumda herkes bir arayış, bir çözüm bulma derdinde.
Herkesten medet umulur, her çareye baş vurulur hale geldi. Bazı insanlar bunu heyecana, aksiyona verip duygusal karmaşıklığı örtbas etme derdinde.
Bazı insanlar çözümü maalesef farklı zararlı alışkanlıklar la yatıştırma çabasında.
Bazı insanlar da bunu farklı davranışlar ile halı altı ederek hayata devam çabasında.
Psikolojik sağlamlık ve denge sadece yaşamaya devam edebilmek değil, zorluklara uyum sağlayarak, gelişerek, zihinsel, duygusal, ruhsal, bedensel olarak büyüyerek zorluklardan öğrenebilme kapasitesiyle ilgilidir. Gerçek şu ki, stres kaçınılmazdır. Stresle başa çıkabilmenin yolu psikolojik sağlamlığımızı, doğru ve kalıcı çözümlerle güçlendirmekten geçmektedir.
Çözüm ne peki ?
Nasıl bizim önce kendimize
Sonra ailemize
Sonra mahallemize
Sonra çevremize
Sonra tüm insanlığa faydamız olacak ?
Bunun yüzlerce örneği var;
*Gözlerini kaybetmesine rağmen, Aşık Veysel’i bağlamayla dost eden ve sayısız eserler üretmeye teşvik eden O’nun hangi özelliği sizce?
* Defalarca kez başarısızlık denemelerine maruz kalan, iflas eden kendi kurduğu şirketinden kovulan Jobs’u her defasında, yeni bir hayal kurarak üretmek için yola düşüren şey hangi duygu, hangi güç sizce?
* Yoksul bir ailede büyüyen, gençliği boyunca oto tamirciliği yapan Sochiro Honda’nın, hayallerinin peşinde büyük emeklerle çalışarak kurduğu fabrikası İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olup yıkılır. Honda yeniden fabrikasını kurmak için çalışmaya başlar, savaş enkazlarından topladığı parçalar, asker telsizlerinin donanımını bisiklete monte ederek ilk motosikleti geliştirir. Honda’yı tutku ve marka haline getiren hangi duygu sizce?
* 99 depreminde enkaz altından kurtulan, depremle adı anılan İzmit’in adını rekorlarla birlikte anmaya niyet eden Ufuk Koçak’ın, 2014’te dünya dalış rekortmenliğine onu ulaştıran ayaklarının sırrı nedir, başarıyı getiren hangi duygu?
Steve Jobs, Aşık Veysel, Ufuk Koçak şanslıydı, kısmeti varmış, öyle denk gelmiş dediğinizi duyar gibiyim, yaşadıkları bakımından şanslı kişiler olduğu düşünülebilir. Fakat psikolojik sağlamlık ve denge açısından sağlamlığın, bireyin doğasında yer alan bir özellikten ziyade, birey ve çevresi arasında gerçekleşen etkileşimlerin, öngörü, tutku, azim ve tecrübenin bir sonucu olarak ortaya çıkan etkin ve tamamlayıcı bir süreç olarak görülmektedir.
Hayatın bir parçası olan değişimler, dönüşümler ve beklenmedik istem dışı gelişen olaylar, krizler, travmatik olaylarla her an karşılaşma ihtimaliyle yoluna devam eden insanın bu yaşam tecrübelerini nasıl kontrol ettiği, yönettiği, , önceden bilinmeyen belirsizliklerin içinde yoluna devam etmeyi ne denli başarabildiği onun psikolojik sağlamlığı ve denge hamleleri ile doğrudan ilgilidir.
Zorlayıcı negatif bir sonuç ortaya çıkma ihtimalini arttıran olaylar “risk” faktörleriyken, zorlayıcı olayların kötü koşulların etkilerini azaltan her tür durum “koruyucu faktör” olarak görülmektedir.
Sorunlu bir ailede veya parçalanmış bir ailede büyümek, erken dönem aile kayıpları, alkol ve madde kullanımı, erken yaşta şiddet eğilimi, eğitimsizlik, bağlanma problemi, ihmalle geçen çocukluk, hastalıklar, yalnızlık, yoksulluk gibi durumlarda psikolojik sağlamlık ve dengeli yaşam gelişimi açısından risk faktörleriyken, samimi duygular, azim, umut, zekâ, beceriler, yetenekler, iyimserlik, öz güven, sosyalleşmek, mizah, akademik başarı, akran desteği gibi kaynaklar strese karşı tampon görevi gören koruyucu faktörlerdir.
Araştırmalara göre psikolojik sağlamlığı yüksek olan bireyler iyimserlik, umut, ahlaki ilkeler, inanç ve maneviyat, zihinsel esneklik, mizahi yaklaşım, kolaylaştırma, alternatif çözümler üretebilme, yaşam hedefleri oluşturma ve sosyal dengeli ilişkiler kurabilme gibi özellikleriyle sorunları ortadan kaldırıp çözüm sunarlar.
Bunun için aile ve toplum da üzerimize düşen çok görev ve sorumluluklar vardır!
Hadi o zaman psikolojimizi sağlamlaştırıp, yaşamı dengeleyelim!
* En önemli olan ilk madde Beden sağlığınıza önem verin. Sağlıklı beslenin, su için, yürüyüş yapın, doğru nefes alın, egzersiz yapın bedensel gücünüzü koruyacak dengeli bir düzen kurun.
* Bağ kurmayı ön planda tutun. Duygularınızı anlayan, destekleyebilen şefkatli insanlarla bağlarınızı sağlamlaştırın. Sosyal ilişkilerinizi geliştirin dostlarınızla ilişkilerinizi güçlendirmek için emek verin.
* Kendinizi yakın hissettiğiniz ortak amaçlar taşıdığınız gruplara ve topluluklara katılın, faaliyetlerde aktif rol alın. İhtiyaç sahibi insanlar için manevi sosyal sorumluluk gruplarına, etkinliklere katılın, destek olun.
* Becerilerinizi yeteneklerinizi gözden geçirin, yeni beceriler edinin. Yaşadığınız olayların her biri sizde ne gibi becerilerin gelişimini destekledi, size neler öğretti, sıkça değerlendirin. Geçmişinizden, başınıza gelen olaylardan öğrenin.
“Bu bana ne öğretti? Bu olayda hangi yönlerimi geliştirdi, bana ne kattı?” sorusunu sorup onu hayatınızda geliştirin.
* Yeni girişimlerde bulunun, deneyimlerinizi zenginleştirin, rutinden uzaklaşın, hayatınıza farklılıklar katın.
* Doğa ile arada bir baş başa kalın. Ormanı, denizi mevsimleri, canlıları inceleyen takip edip, açık havada zaman geçirin şehirden uzaklaşın.
* Maneviyatınızı güçlendirin. Manevi olarak size kendinizi daha iyi hissettirecek rutinler, aktiviteler belirleyin. Nefes terapisi, Dua, meditasyon, bağ kesme çalışmalarına katılın.
* Mükemmeliyetçi olmayı bırakın, her şey dört dörtlük olmaz unutmayın.
* Yaşamınızda size yön veren amaçlar bularak, yaşamınızı daha iyi hale getirecek hedefler belir-leyin.
* Yapmak istediklerinizi ertelemek yerine küçük adımlardan başlayın. İmkansız olmaz gibi görünen o büyük hedefler yerine “Bugün başarabileceğim, gitmek istediğim yere beni ulaştıracak ne yapabilirim?” sorusu üz-erinde yoğunlaşın ve olabilecekleri yapın.
* Değişime direnmeyin, olumlu ise eşlik edin, olumsuzsa uğraşmayın, her durumda umut ve iyimserliği elden bırakmadan yolunuza, hedefinize devam edin. Değişim hayatın bir parçasıdır. Kendinizi iyi yönde değiştirin. Zihinsel, bedensel, ruhsal ve fiziksel açıdan psikolojik sağlamlık ve denge için kapasite ve kaynakları çok iyi kullanın.
Unutmayın siz denge de olursanız elinizle, yüreğinizle, sözünüzle, kalbinizle ulaştığınız herkes dengede olur !!!
GÜNCEL
03 Aralık 2024EĞİTİM
03 Aralık 2024EĞİTİM
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.