Magnezyum ve Faydaları

Köşe Yazısı: Dr. İlker Emircan Vücuttaki 300’den fazla enzimin yapısında bulunan ve sağlığın korunmasında, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan magnezyum, günlük olarak alınması gereken mineral çeşitleri arasında yer almaktadır. Vücutta en çok bulunan minerallerdendir.

Köşe Yazısı: Dr. İlker Emircan Vücuttaki 300’den fazla enzimin yapısında bulunan ve sağlığın korunmasında, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan magnezyum, günlük olarak alınması gereken mineral çeşitleri arasında yer almaktadır. Vücutta en çok bulunan minerallerdendir.   Magnezyum kasların güçlenmesi, protein sentezi ve enzim sistemi aktivitesinde, hücrelerin büyümesinde ve yenilenmesinde, kemik, kalp kası, çizgili kas, sinir sistemi sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Kalbin düzenli bir şekilde atmasını sağlayan sinir iletimini düzenler. Magnezyum ayrıca potasyum, kalsiyum emilim ve metabolizmasında rol oynadığı için eksikliğinde bu minerallerinde etkisi bozulur. Magnezyum yetersizliği inme, kalp krizi, hipertansiyon, diyabet ve osteoporoz riskini arttırır. Kalpte ritm bozukluğu, epilepsi nöbetleri, kas krampları, uyuşma ve karıncalanmaya (parestezi, nöropati) neden olur. Vücuttaki magnezyumun büyük bir miktarı kemiklerde depolanır. Magnezyum ihtiyacını karşılamak için magnezyum içeren besinler ya da magnezyum takviyeleri alınır.

Magnezyum Takviyesi yararları:

Besinlerle veya ilaç takviyesi şeklinde magnezyum alımı vücut fonksiyonlarının ve metabolik faaliyetlerin yerine getirilmesi için çok önemlidir.              

Magnezyum takviyesi çeşitleri

Magnezyum takviyesi çeşitleri şunlardır:                

Magnezyum içeren gıdalar:

Tam tahıllı gıdalar, kuru baklagiller, süt, ıspanak, brokoli, taze fasulye, avokado, muz, bitter çikolata, yağlı tohumlar, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri (somon, uskumru, karides), yulaf ezmesi, kabuklu patates, kabuklu yemişler, Hindistan cevizi yoğun magnezyum içeren besinlerdir. Hastalık bulgularınıza göre hangi magnezyum formunun ve dozunun kullanılacağına hekiminiz karar vermelidir. Magnezyum takviyesinin önerilen dozları genellikle 200-400 miligram arasında değişiklik gösterir. Dr. İlker Emircan Dahiliye uzmanı