Eğitim – Öğretim
İnsanı bir şeye ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu olan sevgi ve saygıyı göz önünde tutmak bunlara önyargısız yaklaşmak gerekir
Köşe Yazısı: Fethiye Yıldırım
İnsanı bir şeye ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu olan sevgi ve saygıyı göz önünde tutmak bunlara önyargısız yaklaşmak gerekir
Saygı ve sevgi insanlar arasında iyi bir bağ oluşmasını sağlar.
Bu bağ sayesinde insanlar iyi geçinirler.
Bu bağ çocuk yaşta öğrenilmeye başlar. Saygı tek başına yeterli değildir.
Saygının yanında insanlar birbirine sevgide duymalıdır.
İnsanlar birbirlerini severse her zaman diğerlerine yardım etmek ister.
Bu sayede birinin bir sıkıntısı olduğu zaman bütün toplum olarak o kişiye yardım ederiz. O kişinin acısını paylaşır ve sıkıntısını azaltırız. Bu yüzden bizde birbirimize saygılı davranmamız gerekir.
Her zaman başkalarının sevincini ve acısını paylaşmalı ve yanında olmalıyız .
Ahlaki, kültürel, ruhsal, toplumsal ve bireysel alanda ilişkiler duyarlılık geliştirmeyi ve bunları kabullenip saygı duymayı gerektirir. Toplumsal ve insani değerler insan yaşamının en önemli yanını oluşturur.
Sevgi, cesaret, nezaket saygı ,dostluk, yardımlaşma, temizlik, doğruluk, fedakarlık
Bu davranışlar önem verilen toplumsal değerlerdir.
Değerler toplum için önemlidir, değerlere uygun davranan insanlar da toplum gözünde değerlidir.
Değerler sadece günlük eylem ve davranışlarımıza rehberlik eden ilke, ölçü ve bilgi sahibi olmaları bakımından değil, genel yaşam tarzımızı ve yönünü etkileme, belirleme açısından da önemlidir.
Bu belirleme, seçeceğimiz meslekten, ülkesi veya insanlık için kendini geliştirmeye, nasıl bir anne veya baba olacağımıza kadar geniş ve önemli bir alanı oluşturur.
Değerler Eğitimi toplumsal yaşantımızın temel yapısını oluşturmalı sevgi, yardımlaşma, hoşgörü , dürüstlük, sorumluluk, saygı, merhamet gibi güzel davranışları insanlarımıza kazandırmak amacıyla yapılan çalışmalar her anlamda hayatımızda olmalı.
Okul öncesi eğitimi ile çocukların akademik çalışmaları yanında toplumsal değerlere de yer verilmelidir.
Okul öncesi dönemde kendine güvenmek, sorumluluk almak, sorumluluklarını yerine getirme, yalan söylememe,ekip çalışması, kalabalıkta kendini ifade etme, üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirme, saygılı bir birey olarak çocuğun tüm yaşamı boyunca kullanacağı becerileri de öğretmek gerekir
İyi bir eğitim çocuğun kişilik gelişimi kadar akademik başarısını da getirir
Ailede başlayan saygı sokakta insanlar arasında çocuğun gelişimini sağlar
Kültürel ve saygın bir oluşuma doğru götürür. Fakat toplumun saygın yapısı değerler bakış açısı insanı olumlu veya olumsuz etkiler. Diğer taraftan aile çevre faktörü derken okul hayatı ve eğitim sistemi bireyi olgunlaştırırken inanç ve iman yani din etkisi de saygınlığını ve sevgi duygularını daha iyi hale getirir
Doğru zamanda doğru adım atmak gerekli
Sonuç olarak ulaşılması hedeflenen amaçlar Çocukların
Gençlerin yetiştirilmesi için;
Edepli karakterli yetiştirmek, temel değerleri pekiştirmek !
Çocukların kendilerine ve topluma yararlı olacak sevgi, saygı, arkadaşlık, dostluk, yardımlaşma, paylaşma, sorumluluk, dürüstlük değerlerini kazanmalarını sağlamak !
Çocukların farklı değerlerin üzerinde düşünmelerine, düşüncelerini ifade etmelerine ve kazandıkları değerleri davranışa dönüştürmelerine fırsat tanımak !
Gelecek nesli nasıl istiyorsak öyle yetiştirmek elimizde
Güzel Bir Eğitim ve öğretim yılı olması dileğiyle