DOLAR 35,9615 0.06%
EURO 37,3872 0.07%
ALTIN 3.306,910,64
BITCOIN 3517617-1,99%
İzmir

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ege Denizi’ndeki depremler sürüyor
30 okunma

Ege Denizi’ndeki depremler sürüyor

Ege Denizi'nde 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı artıyor. Son bir saatte büyüklüğü 4'ün üzerinde 6 sarsıntı kaydedildi.

ABONE OL
Şubat 4, 2025 12:52
Ege Denizi’ndeki depremler sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Yunan uzmana göre, Ege’deki sismik hareketlilik büyük bir depreme hazırlık imkanı tanıyor

Yunan deprem mühendisi Prof. Dr. Panayotis Karidis, Ege Denizi’nde son günlerde artan sismik hareketliliğin olası büyük bir depreme hazırlanmaya imkan sağladığını ifade etti.

Depremin yol açabileceği heyelanların da sorun teşkil edeceğine dikkati çeken Karidis, “En kötüsü ise yaklaşık 5 büyüklüğünde bir deprem bile olsa, merkez üssünün binaların altında, yüzeye yakın olmasıdır.” diye konuştu.

 

Öncü depremler ve deprem hazırlığı

Prof. Dr. Karidis, Ege’deki sismik hareketliliğin ardından Yunanistan hükümetinin aldığı tedbirleri doğru bulduğunu söyleyerek “Tüm bunların, daha büyük bir depremin öncüsü niteliğinde olduğunu var sayacak olursak, harekete geçmek üzere zamanımız olduğu için şanslıyız. Türkiye’deki Kahramanmaraş merkezli depremlerin tam aksi bir durum söz konusu. Türkiye’de iki deprem arka arkaya, uyarı niteliğinde herhangi bir öncü deprem olmadan yaşanmıştı.” ifadelerini kullandı.

Santorini Adası’nda MÖ 1600 yıllarında da benzer bir şekilde sismik hareketlilik olduğunu ifade eden Karidis, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O zaman da Santorini halkı küçük depremleri görünce eşyalarını özel depolarda sağlama alarak hazırlık yaptı. Santorini’yi terk etti. Depremle birlikte volkan patlaması yaşandı ama hiç kimse hayatını kaybetmedi. Uzayan deprem süreci, şimdi olduğu gibi hazırlık açısından olumlu bir durumdur.”

 

 

 

Yapı ve zemin dayanıklılığı

Prof. Dr. Karidis, halkın yaşadığı evin depreme dayanıklı olması ve evin yapıldığı zeminin sağlam olması halinde endişelenecek bir durum olmadığını, bu evlerde yaşanmaya devam edilebileceğini belirterek, halkın içinde yaşadığı yapının ve yapının inşa edildiği zeminin güvenilir olmaması halinde deprem olasılığına karşı verilen tavsiyelere uyması gerektiğini ifade etti.

Santorini Adası’nda, 1956’da yaşanan büyük bir felaket niteliğindeki depremin ardından, depreme dayanıklı kubbe çatılı binalar inşa edildiğine dikkati çeken Karidis, binalara tadilat adı altında yapılan müdahalelerin bazılarının dayanıklılığını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Karidis, “Güçlü bir deprem mutlaka olacaktır. Şimdi olmasa bile daha sonraki yıllarda olacaktır. Biz kendi yaşamımızda bunu tecrübe etmesek bile, çocuklarımız veya torunlarımız edebilir.” dedi.

 

 

“Volkanik değil tektonik”

Sismoteknik, Depreme Dayanıklı Yapılar Enstitüsü Araştırma Direktörü Doç. Dr. Hristos Papayoanu da Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğin özellikle son 2 gündür çok arttığına işaret ederek “Bu depremlerin volkanik bir patlamayla kesinlikle ilgisi yoktur, sadece tektoniktir.” diye konuştu.

Bölgede yaklaşık 6 büyüklüğünde bir depremin olası olduğunu belirten Papayoanu, “Türkiye‘nin batı sahillerini de etkileyecek kadar büyük bir deprem olacağını sanmıyorum.” dedi.

Papayoanu, önceki yıllarda da Santorini’de benzer bir sismik hareketlilik yaşanması nedeniyle insanların şimdi olduğu gibi Ada’yı bir süreliğine terk ettiğini aktararak “Asıl zor soru insanların ne zaman evlerine döneceğidir.” diye konuştu.

Sismik hareketliliğin halihazırda gelişim sürecinde olduğunu söyleyen Papayoanu, gelişim sürecindeki bir hareketlilik hakkında herhangi bir öngörünün de mümkün olmadığını dile getirdi.

 

Santorini Adası’nın volkanik geçmişi

Ege Denizi’nde, Yunanistan’ın yaklaşık 200 kilometre güneydoğusunda yer alan volkanik ada Santorini’de en son MÖ 1600 yıllarında volkanik patlama meydana geldi. Patlama sonrası Ada’nın yaklaşık 73 kilometrekarelik bölümü su altında kaldı.

Santorini’den teknelerle ulaşılan, bir kısmının su altında kalmasıyla Ada’dan ayrışan Santorini Kalderası, bugün simsiyah görünümüyle turistlerin ziyaret ettiği alanlardan biri haline geldi.

Volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşan volkanik yer şekline “kaldera” adı veriliyor.​​​​​​​

 

Son yıllardaki benzer hareketlilik

Ege Denizi’nde, aynı bölgede, 2011-2012 yıllarında da benzer bir sismik hareketlilik gözlemlendi ancak 14 ay süren bu sismik hareketliliğin sonucunda büyük bir deprem yaşanmadı.

 

İzmir Valiliğinden Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğe ilişkin açıklama

Doğru bilgi için resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamaların dikkate alınması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Açıklamada, “Uzmanlar, AFAD ile koordineli şekilde sismik hareketliliği çok yönlü olarak değerlendirmektedir. Deprem, volkanik aktivite ve tsunami ihtimalleri bilimsel çerçevede takip edilmektedir.” denildi.

 

 

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Ege Denizi’nde son bir saat içerisinde 4,2 ila 4,8 büyüklüğünde 6 sarsıntı kaydedildi.

Deniz yüzeyinin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremlerin, Muğla‘nın Bodrum ilçesine 140 ila 250 kilometre mesafede olduğu belirlendi.

Depremlerin, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaştığı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Depremler, 5-25 kilometre arasında değişen derinliklerde meydana gelmektedir. Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem yaklaşık 140 kilometre mesafede gerçekleşmiştir.

2011-2012 yıllarında benzer bir sismik aktivitenin yaşandığı bu bölgede, 14 ay süren hareketlilik herhangi bir volkanik faaliyete neden olmamıştır.

 

AFAD: Doğru bilgi için resmi açıklamalar dikkate alınmalı

AFAD, vatandaşları sosyal medyada dezenformasyon içerikli paylaşımlara karşı uyardı

Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmi kaynakları takip etmeleri rica olunur. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Güncel İzmir Gazetesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.