Hastalıklarda beslenme, hastalık esnasında tedavi sürecini desteklemek ve hastanın hayal kalitesini artırmak amaçlı olarak uygulanır. Beslenmenin önemi hastalıklarda oldukça önemlidir. Ancak yalnızca hastalıklarda değil, beslenme hastalıklardan korunmak adına da her birey için çok önemlidir. Bu nedenle kişi hayatında küçük değişiklikler yaparak beslenme alışkanlıklarını düzeltmeli, ölçülü ve dengeli beslenerek ihtiyacı olan enerji ve besin değerini vücuduna almalıdır.
Hastalıklarda beslenme tedavisinin amacı, bireylerin hastalık süresince yaşadıkları komplikasyonların beslenme yönüyle azaltılması, tedavinin hastanın ihtiyacı olan besin değerleri ve faydalı vitamin, minerallerce desteklenmesi ve elbette hastada farkındalık oluşturarak sağlıklı beslenme konusunda bilgi sahibi olmasının; yaşam boyu sürdürülebilir sağlıklı beslenme modellerini tercih etmesinin sağlanmasıdır.
Günümüzde çok sayıda hastalığın temeli beslenme sıkıntılarına dayanmaktadır. Beslenmek yalnızca aç karnı doyurmak değil, vücudun ihtiyacı olan besinleri vücuda vermek ve zinde, sağlıklı bir beden elde etmektir. Beslenme, hastalıkların temelinde de aktif rol oynayan bir sürece sahiptir.
Elbette yaşanan hastalık durumuna göre özel beslenme programları, kişinin kişisel özellikleri ve yaşadığı komplikasyonlar da değerlendirilerek hazırlanmalıdır. Yaşanan tüm gelişmeler sürekli takip edilmeli ve bu gelişmelere entegre olabilecek bir beslenme programı tercih edilmelidir, hastalıklarda beslenmede ana kurallardan bir tanesi budur. Yalnızca hastalığın ve kişinin kişisel özellikleri değil, uygulanan tedavi uygulamaları ve varsa fiziksel aktivite çalışmaları da hastalıklarda beslenme programı hazırlama sürecinde önemli işlevlere sahiptir. Her hastalık için farklı gıda ihtiyaçları ya da kısıtlamalar olması mümkündür.
Kanser oluşumunda sağlıksız beslenmenin etkisi halihazırda kanıtlanmıştır. Ancak hastalık esnasında atılacak yeni adımlar ve tedavi yöntemleri ile de hastalığı yenmek mümkündür. Kanser döneminde hastalık beslenmesinde yeterli ve dengeli beslenmek, ideal vücut ağırlığını korumaya yönelik bir beslenme politikası izleyebilmek önemlidir.
Bu süreçte yağ ve şeker alımı minimum seviyede tutulmalı, hazmı zor yağlı etlerin tüketimi dahi azaltılmalıdır. Kanser hastalıklarında beslenme esnasında pişirme yöntemleri de özenle seçilmeli ve genellikle buğulama, haşlama ve fırınlama seçenekleri tercih edilmelidir. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır ve çok tuzlu gıdaların alımı da azaltılmalıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve domates gibi elbette organik seçilmiş kanser hastalıklarına iyi gelen gıdaların tüketimi arttırılmalıdır ve kabuklu meyveler kabukları ile beraber tüketilmelidir.
Kemik erimesi hastalığında tuz azaltılmalı; pekmez, kurubaklagil ve yeşil yapraklı organik sebzeler tüketilmelidir. Kalsiyum açısından zengin besinler başta süt ve süt ürünleri olmak üzere tüketilmelidir. D vitamini zengin besinler tüketilmelidir. Protein yönünden çok zengin beslenmek kalsiyum kaybı yaşatacağı için aradaki dengenin iyi ayarlanması oldukça önemlidir.
Kalp ve damar hastalıklarında yeterli ve dengeli beslenmek, faydalı yağlar tüketerek yağ tüketimini minimumda tutmak gerekmektedir. İdeal vücut ağırlığını koruyarak posa içeren besinlerin tüketilmesi önerilir. Aşırı şeker ve tuz tüketilmemeli ve her ikisi de kontrol altında tutulmalıdır.
Öğün atlamamak şeker hastalığında en kritik yöntemdir. Öğünler atlanmadan yeterli ve dengeli şekilde ayarlanmalıdır. Beyaz et tercih edilmeli ve yemeklere ekstra yağ olabildiğince eklenmemelidir. Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara tercih edilmelidir ve mutlaka posa içeren gıdaların tüketimi artırılmalıdır.
Yeterli seviyede enerji ve protein tüketimi ile sodyum, fosfor, potasyum, sıvı ve tüm vitaminler ile minerallerin yeterli miktarda dengeli bir şekilde tutulması gereklidir. Karbonhidrat açısından faydalı ve zengin yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Yağ tüketimi için faydalı yağlar tercih edilmelidir. Sodyum alımı sınırlandırılmalı ve bol bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
Yukarıdaki ana başlıklara ek olarak sindirim sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kas iskelet sistemi hastalıkları gibi yüzlerce hastalığın beslenme formülü birbiriyle değişkenlik göstermektedir. Yapılacak testler neticesinde beslenme programının belirlenmesi adına birey mutlaka profesyonellere başvurmalı ve hastalık sürecinde beslenme ile alakalı tüm detayları öğrenmelidir.
Köşe Yazısı: DR. İlker EMİRCAN
GÜNCEL
03 Aralık 2024EĞİTİM
03 Aralık 2024EĞİTİM
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024GÜNCEL
03 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.