VATAN SEVDASI…
Vatan mevzusu…
İnsanların yaşadığı yuvası birey olarak evi vatanıdır, millet olarak da evimiz vatanımızdır. Huzur ve emniyet bakımından evsiz yaşamak mümkün olmadığı gibi, vatansız yaşamak da asla mümkün değildir.
Vatan olmadan bir milletin ayakta durması mümkün olmadığı gibi, bir milletin varlığını devam ettirebilmesi ancak vatanına sahip olmasıyla mümkün.
Bizi şefkatli bir ana kucağı gibi bağrına basan bu toprakları düşmanlara, art niyetli şahıslara çiğnetmemek, ay yıldızlı bayrağımızı ebediyyen göklerde dalgalandırmak, semayı titreten ezanı, gönülleri yeşerten Kur’an-ı Kerim seslerini susturmadan, toprağın altındakileri rahatsız etmemek, üstündekileri de zillete, mahcubiyete ve esarete düşürmemek için canla başla çalışmak her vatanseverin görevidir.
VATAN SEVDASI
Bir milletin birlik ve beraberlik içinde yaşama iradesini temsil eder. Vatan sevgisi, bir milletin var olma mücadelesindeki en temel etkendir ve insanları zor zamanlarda bir arada tutar.
Ülke sınırları içinde her vatandaşın ortak bir amacı paylaşması, milli gururu ve dayanışmayı güçlendirir.
Geçmişimizi koruma ve geleceğe bakmak, bir milletin tarihini, kültürünü, maddi ve manevi değerlerini bilmek, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak en önemli vazifemizdir.
Vatan’a olan sevgimiz, atalarımızın emeklerinin farkında olmamızı sağlar ve onların mücadeleleri sayesinde elde ettiğimiz özgürlükleri değerli kılar, farkındalığımızı arttırır.
Vatan sevdamız, aynı zamanda bizlerin vatanına sahip çıkma sorumluluğunu da beraberinde getirir. Vatanını seven bir insan vatanının güvenliğini ve refahını korumak için çalışır.
Bu çalışmalar ;
* Askeri hizmete katılmak
* Bireysel resmi sorumlulukları yerine getirmek
* Yasaları takip etmek
* Demokratik süreçlere katılmak
* Toplumsal vazifeler de resmi süreç te resmiyeti uygulamak
* Toplumsal sorunlarda aktif rol alarak kendini göstermek.
* Toplumun geleceğini şekillendiren kararlar almada önemli bir rol oynamak.
Bugünlerde canımız yine yandı, minnettarız, o canlara, o yiğitlere, onlar bizim yüreğimiz de her zaman yaşayacaklar.
Vatanımız da bu vatan için canını ve kanını hiç çekinmeden veren aziz şehitler; yüzünü, gözünü, ayağını, kolunu kaybeden gaziler var.
Şehitlerimizi Rahmetle anıyoruz.
Gazilerimiz baş tacımız.
Bu duygu ve düşüncelerle
Her zaman aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize şükran duyguları içinde bağlı kalarak saygı gösteriyoruz,
Asırlar, nesiller öncesi Şahin Beyler, Nene Hatunlar, Kara Fatmalar, Şerife Bacılar gibi pek çok erkek ve kadın kahramanlar, düşmanla savaşarak ve mücadele ederek toprağın bağrına şehit düştüler.
Elbette, üzerinde yaşadıkları vatanı kutsal bildikleri için canlarını hiç bir karşılık beklemeden severek verdiler, vermeye devam ediyorlar.
Vatan bayraktır, şereftir, namustur. Bu kutsal değerler için savaşarak, mücadele ederek şehit olanlar birer vatan kahramanıdır.
Vatanımıza düşmanlarımızın yan gözle dahi bakmasına asla razı olamayız.
Silah elinde, sırtında o yükler le kışta kıyamette, yağmurda – karda, hudut boylarında ve vatanın her yerinde nöbet beklemeyi, en şerefli bir vazife kabul ediyoruz.
Çünkü biliriz ki:
“Bu vatan, toprağın kara bağrında sıradağlar gibi duranlarındır”
İnsanın doğduğu topraklara karşı duyduğu derin sevgi ve bağlılık hissi vatan sevdasıdır. Bu duygu, sadece coğrafi bir alana bağlı olmanın ötesine geçerek, tarih, kültür, din, dil ve değerler gibi unsurlarla da daha da katlanarak artar.
Bu sevdamız, insanların kendilerini aidiyet hissiyle tanımladığı ve milli kimliklerini güçlendirdiği bir duruşdur.
Bu sevgiyi güçlendirmenin ilk adımı, vatandaşların tarihlerini ve kültürlerini çok iyi bilmelerini, anlamalarını en güzel şekilde sağlamaktır. Tarihimizin derinliklerine inmek, atalarımızın mücadelelerini ve başarılarını öğrenmek, milli bilincimizi güçlendirir.
Ve daha önemlisi bu bilgileri nesilden nesile aktarmak, vatan sevgisinin sürdürülmesinde
yön gösterici bir rol oynar.
Vatan sevdamız, aynı zamanda bizlerin vatanlarına sahip çıkma sorumluluğunu beraberinde getirir.
Tarih bilinci içinde olmak, öğrenmek ve öğretmek, geçmişi anlama, değerlendirme, öğrenme sürecidir, bu süreç toplumun tarihine dair bilgi ve anlayışa sahip olması, kimlik oluşumunda önemlidir.
Tarihin bilinmesi, geçmişteki hatalardan ders almayı ve bu hataları tekrarlamamayı sağlar. Ayrıca, tarih bilinci, tarih vatan sevgisinin temelini beslerken, bu bilinç toplumun başarılarından gurur duymasını ve ortak bir geçmişle bağ kurmayı, geçmişi anlamayı, geleceğe umutla bakmayı sağlar.
Bu bilinç toplumun dayanışmasını güçlendirir ve milli birlik ve beraberliği destekler.
Eğitim sisteminin de vatan sevgisinin geliştirilmesinde etkili bir rolü vardır.
Öğrencilere vatan sevgisi ve milli değerlerin önemi öğretilmeli, tarih dersleri ve vatanseverlikle ilgili faaliyet, görev ve etkinlikler düzenlenmelidir.
Özellikle gençlerin ülke sorunlarına aktif şekilde katılımını teşvik eden ortamlar oluşturulmalıdır.
Böylece, genç nesiller ülkenin geleceği için sorumluluk alacak, kabullenecek, gurur duyarak vatan sevgisini sürdürecektir.
Gençlerimizi, gelecek neslimizi iyi yetiştirmek topluma karşı sorumluluk bilincini oluşturmak öncelikle anne,baba’dan başlar.
Vatan sevdamız sosyal sorumluluk arasındaki bağlantı, toplumsal dayanışmanın temelini de oluşturur. Birbirimize maddi ve manevi destek olmak, din, dil,ırk farklılıklarını kabul etmek ve birlikte tarafsız hareket etmek sosyal sorumluluğun göstergeleridir. Bu şekilde, toplumda birlik ve beraberlik duygusu güçlenir ve ülkenin kalkınmasına çok büyük destek sağlar.
Bu vatan sevgisi ve sosyal sorumluluk, birbirleriyle iç içe geçmiş önemli ölçülerdir.
Vatanını seven ve ona bağlılıkla hizmet eden bireyler, sosyal sorumluluklarını da yerine getirerek topluma katkıda bulunurlar.
Hepimizin vatanımıza duyduğumuz sevgiyi sosyal sorumlulukla birleştirirsek daha iyi bir dünya için çalışmamız gerekir.
Önemli olan birlikte hareket ederek ve sorumluluklarımızı yerine getirerek, vatanımızı daha iyi yerlere taşıyarak, güçlendirebilir ve gelecek nesillere daha iyi bir miras bırakabiliriz.
Vatan sevgisinin, henüz küçük yaşlarda, bireylere aşılanması gerekir.
Ağaç yaşken eğilir ve vatan sevgisi de ancak küçük yaşlardan başlanarak verilir. Vatanını seven, toplumun bir parçası olduğunu kabul ederek, her oluşuma saygı gösterir, en ufak bir
eşyasına dahi zarar vermekten utanır ve daha sosyal ve çağdaş bir toplumun inşasında aktif görev görür.
Çocuk yaşlar da vatan sevgisi aşılanmayan kişiler, ileride buna sahip olamazlar, bu durum çok zor hale gelir. İşte bu oluşum da, ileride toplumun başına bela olan, devletin her malına zarar veren ve ülkenin huzuruna bozan bir kişi meydana gelir.
Bu Cennet misal vatanı bir gün aynı atalarımız gibi kanlarımız dökebilecek kadar sevmeli ve bu sevdayı çocuklarımıza aşılamalıyız, gelecek nesiller de bu Cennet misali vatan için neler yapacağını bilmeli canları pahasına sevmeli.
Sonuç olarak vatan sevdası aşılamak bizim boynumuzun borcudur.
Nasıl ki bu vatan, asırlar önce çoluk çocuk demeden bu vatan uğruna dökülen kanlarla kazanılmış o sevgiyle bu vatanı sevmeli sevdirmeliyiz.
Bitmek bilmeyen bu vatan sevdamızla
Bize ve neslimize yakışanı yapma zamanı!
” Hakiki vatansever vatanını diğerlerine üstün tutan değil vatanının söz konusu övgüye (üstünlük övgüsüne) mazhar olmasını sağlayacak şekilde hareket edendir.”
Aliya İzzetbegoviç
Köşe Yazısı: Fethiye YILDIRIM
GÜNCEL
24 Kasım 2024EĞİTİM
24 Kasım 2024EĞİTİM
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.