Göz Sağlığı… Görme sağlığını günlük hayatta alabileceğimiz çok basit önemlerle koruyabiliriz.
İş yerinde çalışıyorken tehlikeli kimyasalların kullanılmasını, kesme, delme, taşlama, çekiçleme, kumlama, püskürtme veya kaynak için makine kullanımını içeren işler, göz yaralanmaları olasılığını artırır. Göz yaralanma riski yüksek olan iş ortamlarında koruyucu gözlük kullanmanız gerekir. Bilgisayar başında olan bir işiniz varsa düzenli olarak doktor kontrolüne gidip gerekiyorsa göz yaşı damlaları kullanmalı ve/veya gözlük ihtiyacı varsa belirlenmesi gerekir. Ayrıca dijital cihaz ekranlarından gelen mavi ışık, göz kuruluğuna ya da gözün erken yaşlanmasına neden olabilir. 20-20-20 kuralını denemek faydalı olacaktır. Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca önünüzden yaklaşık 20 fit (6 metre) uzağa bakın. Bu kısa egzersiz, göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Metabolik hastalıklardan kan şekeri, tansiyon ve/veya kolesterol seviyesinin düzensiz olması gibi yaşadığınız kronik bir problem varsa değerlerinizin düzenli kontrol altında olması gerekir. Düzensiz takip edilmeyen şeker hastalarının görme kayıpları ülkemizde ciddi bir oranı yansıtmaktadır. Kronik hastalarımızın düzenli olarak göz doktoru muayenesini de yaptırmaları faydalı olacaktır.
Beslenme göz sağlığı İçin oldukça önemlidir. Göz sağlığınız için roka, pazı, ıspanak, portakal, tam çavdar ve tam buğday gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, turunçgiller ve tam tahıllıları düzenli olarak tüketin. Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdaları tüketmek görme keskinliğinin korunmasıyla ile doğrudan bağlantıdır. Sarı nokta hastalarına özel bir kaç tavsiyem sarı noktada yoğun olarak bulunan fotoreseptörlerin fonksiyonu için gerekli beta karoten, lutein, zeaksantin içeren havuç, şalgam, yumurta sarısı ve brokoli gibi besinlerin diyetinizde bulunması faydalı olacaktır.
Güneş gözlüğü yaz-kış kullanmakta fayda var. Ultraviyole ışınları cildinize zarar verdiği gibi gözünüze de zarar veriyor. Dışarı çıktığınızda hava kapalı bile olsa yazkış demeden güneş gözlüğü kullanın.
Gözler insanlar İçin dünyaya açılan pencerelerdir. Görme duyusu 5 temel duyu organımızdan bir tanesidir. Görmek yaşamla insan arasındaki en önemli bağlamlardan bir tanesidir. Gözler vücudumuzda orbita denilen göz çukurlarına yerleşmiştir. Bir çok kas ve sinir sayesinde görmeyi sağlarız. Gözde bulunan yapılardan Retina, tıpkı bir duvar kağıdı gibi gözün iç yüzeyini kaplayan ışığa duyarlı dokudur. Retinadaki hücreler, gelen ışığı elektriksel uyarılara dönüştürür. Elektriksel uyarılar, optik sinir tarafından beyne taşınır ve optik sinir sonunda onları görsel şekiller olarak yorumlanır. Kontakt lens kullanımı varsa UV-A ve UV-B blokajı olanları tercih etmek gerekiyor. Kar, su, kum ve betonun da güneş ışınlarını yansıttığını unutmayın.
Sigara kullanımı göz sağlığı olumsuz etkiler. Sarı nokta hastalığından diğer göz sorunlarına kadar hepsinde olumsuz etkisi görülmüştür. Sigara içmeyi kestiğiniz zaman göz hastalığı riskiniz içmeyenlerdeki orana geriliyor.
Kontakt lens kullanımı özellikle günlük olanları kullanmak temizlik açısından daha iyi olacaktır. Kontakt lensleri takarken muhakkak eller sabunlu su ile yıkanmalıdır. Lensler gece yatarken çıkarılmalı , gözlerin dinlenmesi için zaman bırakılmalıdır.
Bazı hastalıkların belirti yerleri gözlerdir. Bu tarz anlaşılamayan bit durumunuz varsa göz muayenesi olmakta fayda var. Örneğin Behçet hastalığı
Göz çevresine kullanılan ürünlerin kalitesine dikkat edilmelidir. Uygun şartlarda üretilmeyen ürünler tercih edilmemelidir.
Kadınlar İçin göz ve çevresi için kullandıkları makyaj malzemeleri paketleri açıldıktan sonra 3 ay yada 6 ay bir sürede kullandıktan sonra atılmalıdır . Bu süre her ürüne göre farklılık gösterebilir. Ürünlerin üzerinde paket açıldıktan sonra ne kadar süre içinde kullanım süresinin bitmesi gerektiğini firmalar belirtirler. Kullanıcılar bu süreye dikkat etmelidir.
Bizler genellikle elimizde olan bazı kıymetli şeylerin değerini zarar geldiğinde yada mahrum kaldığımız zaman fark ederiz. Bugün sizlerle en güzel duyu organlarımızdan birisinin korunması İçin birkaç basit yöntemden bahsettim. Unutmayın ,hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler konfor alanımızı korumamızı sağlar. Sağlıcakla kalın ..
Köşe Yazısı: Eczacı Gülsüm YAĞCI GİTMİŞ
GÜNCEL
22 Kasım 2024EĞİTİM
22 Kasım 2024EĞİTİM
22 Kasım 2024GÜNCEL
22 Kasım 2024GÜNCEL
22 Kasım 2024GÜNCEL
22 Kasım 2024GÜNCEL
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.