İsrail ve Filistin arasında onlarca yıldır süren gerilim ve çatışma hali, 7 Ekim 2023 sabahı Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ adıyla kapsamlı saldırı başlatması, bir savaşın fitilini ateşledi.
Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirdi. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girerken, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı. Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı ifade edildi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1756’sı çocuk, 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü ifade edildi. İsrail’in, Gazze’ye yapılmak istenen insani yardımlara izin vermemesi, bölgenin elektrik ve sularını kesmesi, bölgede yaşanan insanlık dramının boyutunu daha da artırdı.
EL-EHLİ BAPTİST HASTANESİ BOMBALANDI
Savaşın ilerleyen safhaları, İsrail’in 2,5 milyon kişinin yaşadığı Gazze’ye karşı yaptığı insanlık dışı ve kontolsüz saldırılarla, binlerce sivil yaşamını yitirdi. Sivillerin yaşadığı yerleşim yerleri ve binalar, İsrail uçakları tarafından füze yağmuruna tutuldu. İsrail’in Gazze’de yaşayan Filistinlilere önce gitmeleri gereken bölgeyi bildirmesi, Filistinlilerin o bölgeye gitmesinin ardından orayı bombardımana tutmasıyla yüzlerce çocuk ve sivil katledildi. Tüm dünyanın tepkisini çeken bu olaylar silsilesi tazeliğini korurken, İsrail’in 471 kişinin hayatını kaybetmesine, 28’i ağır, 342 kişinin de yaralanmasına neden olan El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yaptığı füze saldırısı, İsrail’in işlediği insanlık suçunun boyutunu gözler önüne serdi.
İHTİMAL VERİLMEMİŞTİ
Hastanedeki sağlık ekipleri, İsrail’in hastanenin tahliye edilmesi yönündeki uyarısının farkında olmalarına rağmen, İsrail’in böyle bir suç işleyeceğine ihtimal vermediklerinden dolayı hastaları bırakmadılar ve hastaneyi boşaltmadılar. Fakat ihtimal verilmeyen feci olay yaşandı ve binlerce kişinin tedavi gördüğü hastane yerle bir edildi. Arap, İslam, Avrupa ve Asya ülkelerinden ve Hindistan’dan kınama açıklamaları geldi. Birçok Arap ve İslam ülkesinde hastane saldırısını kınamak için düzenlenen ve Gazze’ye saldırılarının daha uzun sürmesi halinde ilerleyen günlerde büyümesi beklenen protestolar, Arap hükümetleri üzerinde “Gazze halkının soykırımının durdurulması ya da Gazze’lileri Mısır’daki Sina’ya ya da Batı Şeria’daki Filistinlilerin Ürdün’e zorla göç ettirilmesi girişimine karşı sert siyasi tavır almaları yönünde baskı oluşturuyor.
BU KEZ DE KİLİSEYİ VURDULAR
İsrail bu kez de, Gazze Şeridi’nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ne saldırı düzenledi. Bu saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 18 Hristiyan Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi. Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesi, kilisenin doğrudan hedef alındığına dikkati çekerek, “Bu, Cenevre Sözleşmesi ve birçok uluslararası anlaşma kapsamında bir savaş suçudur. Bu, Gazze Şeridi`nde, Kudüs`te ve işgal altındaki çeşitli Filistin topraklarında, Filistinli sivillere ve ibadet yerlerine karşı devam eden işgal suçlarına eklenmektedir” açıklamasında bulundu.
12 BİN 845 KONUT YIKILDI
UNOCHA, “Gazze Şeridi ve İsrail’deki çatışmalar” başlığıyla günlük rapor yayımladı. Gazze’deki konut birimlerinin yüzde 30’unun yıkıldığı ya da yaşanmaz hale geldiği bildirilen raporda, 18 Ekim itibarıyla 12 bin 845 konutun yıkıldığı, 9 bin 55 konutun oturulamaz hale geldiği ve 121 bin konutun hafif ve orta derecede hasar gördüğü bilgisi paylaşıldı. Raporda, İsrail makamlarına dayandırılarak büyük çoğunluğu 7 Ekim’de olmak üzere, İsrail’de yaklaşık 1400 İsrailli ve yabancı uyruklu kişinin öldüğü ifade edildi. İsrail’in tahminlerine göre aralarında İsraillilerin ve yabancı uyrukluların da bulunduğu en az 201 kişinin Gazze’de esir tutulduğu, 2 rehinenin serbest bırakıldığı kaydedildi.
ABD VE AVRUPA’DAN DESTEK
İsrail’in Filistin’e insanlık dışı saldırılarına, başta ABD olmak üzere Avrupa’nın önce gelen ülkelerinden art arda destek mesajları geldi. Öyle ki İsrail’in yüzlerce çocuk ve sivilin hayatını kaybettiği hastane saldırısının ertesi günü, ABD Başkanı Biden, İsrail’e giderek İsrail Başbakanı Netanyahu ile kucaklaştı ve ona tam desteğini açıkladı. Uçak gemisi, silah ve mühimmat yardımını da artırdı. ABD’nin dışında, İngiltere, Fransa ve Almanya’da hiçbir şarta bağlı kalmaksızın İsrail’e desteklerini açıkladı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz İsrail’e bizzat giderek, Netanyahu’ya destek verdiklerini iletti.
HEDEF KARA SALDIRISI
İsrail, bugüne kadar saldırılarını havadan sürdürürken, Gazze sınırına yaptığı yığınaklarını artırdı. İsrail medyası kaynaklı haberlere göre, İsrail’in bundan sonraki hedefi, Gazze’ye kara saldırısı başlatmak ve bölgeyi tamamıyla kontrolü altına almak. Netanyahu’nun ABD’nin de destek verdiği operasyonu yakın zamanda başlatacağı konuşuluyor.
16 GAZETECİ YAŞAMINI YİTİRDİ
IFJ’nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamayla, öldürülen gazeteci sayısı güncellendi. Açıklamada, “Gazze’de Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar 16 gazetecinin öldürüldüğü, çok sayıda gazetecinin yaralandığı ve kaybolduğu” ifade edildi. Hayatını kaybeden gazetecilerin “Muhammed Ali, Halil Abu IFJ’nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamayla, öldürülen gazeteci sayısı güncellendi.
Açıklamada, “Gazze’de Hamas ile İsrail arasında devam eden çatışmalarda şu ana kadar 16 gazetecinin öldürüldüğü, çok sayıda gazetecinin yaralandığı ve kaybolduğu” ifade edildi. Hayatını kaybeden gazetecilerin “Muhammed Ali, Halil Abu Azira, Semih en-Nadi, Isam Behar, Muhammad Beluşe, Abdulhadi Habib, Husam Mübarek, Ahmed Şihab, Muhammad Fayiz Yusuf Ebu Matar, Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevaciha, Esad Şemleh, Muhammed es-Salihi, İbrahim Lafi ve Muhammed Cerun” olduğu açıklandı. Açıklamada, bir gazeteci ile bir foto muhabirinden de haber alınamadığı aktarıldı. IFJ ayrıca sahada görev yapan gazetecilere, “gerekli önlemleri alma, güvenlik ekipmanı giyme ve çalıştıkları medya kurumları kendilerine bu ekipmanları sağlamadan sahaya inmeme” çağrısı yaptı.
Daha önce yapılan açıklamalarda, İsrail’in saldırılarında 13 gazetecinin öldüğü belirtilmişti.Azira, Semih en-Nadi, Isam Behar, Muhammad Beluşe, Abdulhadi Habib, Husam Mübarek, Ahmed Şihab, Muhammad Fayiz Yusuf Ebu Matar, Said et-Tavil, Muhammed Subh, Hişam en-Nevaciha, Esad Şemleh, Muhammed es-Salihi, İbrahim Lafi ve Muhammed Cerun” olduğu açıklandı. Açıklamada, bir gazeteci ile bir foto muhabirinden de haber alınamadığı aktarıldı. IFJ ayrıca sahada görev yapan gazetecilere, “gerekli önlemleri alma, güvenlik ekipmanı giyme ve çalıştıkları medya kurumları kendilerine bu ekipmanları sağlamadan sahaya inmeme” çağrısı yaptı. Daha önce yapılan açıklamalarda, İsrail’in saldırılarında 13 gazetecinin öldüğü belirtilmişti.
Haber: Hayrullah DEMİR
GÜNCEL
15 Ocak 2025EĞİTİM
15 Ocak 2025EĞİTİM
15 Ocak 2025GÜNCEL
15 Ocak 2025GÜNCEL
15 Ocak 2025GÜNCEL
15 Ocak 2025GÜNCEL
15 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.