Köşe Yazısı: Fethiye YILDIRIM
Çocukluktan başlar, bireyler toplumu oluşturur bunun için de
Öncelikle kendinize yatırım yapın.
Ailelerin öncelikle farkına varması gereken ilk temel esas çocuğumuz bizim bir uzantımız, bu dünyadaki yansımamız kopyamız değildir.
Rol model olmaya çalışarak ona iyi bir yol çizin, olabilirlik, yapabilirlik konusunda etkili ve yetkili konumda olabileceğini gösterin.
Çünki, çocuğumuz, bizlere bahşedilmiş ikinci bir hayat değildir.
Kendi hayatımızda yapmak isteyip de yapamadıklarımızı ona yaptırmaya çalışmak veya kendi hayatımızda doğru gördüklerimizi koşulsuz şartsız ona da aynısını yaptırmaya çalışmak hem onu hem bizi yorar.
Birgün karşımıza çıkıp kendimizi adadığımız siyasi görüşün tam zıttını savunabilir, hayalini kurduğunuz, gururlandığınız, onun için en iyisi olduğuna inandığınız okulunu terk ettiğini söyleyebilir. Bunlar anne-babalar için zor sınavlardır.
Koşulsuz kabul ve sevgi gösterin
Aileler çocuklarına koşullu kabul ve sevgi dilini belki bazen farkına varmadan kullanıyorlar.
Daha da önemlisi bunu hissettirmektedirler. “Aferin sana her zaman böyle güzel notlar al” diyen bir aile “böyle güzel notlar alırsan sana övgü ve sevgi mesajları iletiriz” gizli mesajını ve kötü not alırsan, üzülürüz sevgi göstermeyiz mesajını da vermektedir.
Halbuki çocuğun alması gereken mesaj, “seni her halinle seviyoruz ve kabul ediyoruz” olmalıdır.
Çocuğunuzun nasıl olmasını istiyorsanız o olmaya çalışın. Hocanın “dediğini yap yaptığını yapma taktiği” burada geçerli değildir. Çocuklar daha çok taklit ederek öğrenirler. Anne-babasını evde kitap okurken, ders çalışırken, bir konu üzerinde münazara yaparken görmeyen çocuktan yüksek akademik konulara merak, araştırma yeteneği ve performans beklemek, “git odanda sürekli ders çalış” demek çocuğun kafasına ne kadar oturacaktır, hayatında ne kadar yer alacaktır bu tartışılır ve bu anlaşıldığı üzere pozitif bir sonuç oluşturmayacak tır.
Baş başa daha fazla vakit geçirin, büyüdüğünde onu anlamanız daha kolay olur, ortak noktalarınız çok olacağı için kendini, hayalini, hedefini sizinle daha rahat ve kolay paylaşacaktır.
Anne ve baba olarak tutumlarınıza dikkat edin. Hayır dediyseniz arkasında durun.
Aşırı koruyucu olmak, çocuğun kendi kararlarını vermesine izin vermemek, çocuk için ileri derecede profesyonel ve sosyal beklentilere sahip olmak, fazlaca düşkün olmak ve aşırı bakım göstermek çocuklar için bu süreçlerinde hem de daha sonraki yaşantılarında anksiyete, zayıf liderlik, başarısız iş becerileri, azalmış özgüven, artan alkol kullanımı, daha düşük yaşam memnuniyeti, daha az sabır ve tahammülsüzlük gibi zararlı sonuçlar meydana getirir.
Kız çocuğunuza kız çocuğu gibi, erkek çocuğunuza erkek çocuğu gibi davranın, kafalarını, duygularını karıştırmayın!
Tutarlı olup, olumluya odaklandırın.
Dayanıklılık sayesinde, çocuklarınız şimdi veya gelecekte karşılaşabilecekleri durum ne olursa olsun, zorlu koşullardan geri dönme ve zorlukların üstesinden gelme olanağına sahip olacaklar. Dayanıklılık onlara günlük olarak dünyayla yüzleşmek için güven verir, çünkü ne olursa olsun başaracaklarına inanırlar. Bu onların daha ilginç yaşamlar sürmesini ve daha fazla başarıya ulaşmalarını sağlayacaktır.
Sosyal becerilerini geliştirin
Çocuklarınıza güvenin.
Yapabileceği işleri elinden almayın, rekabet değil işbirliği öğretin.
Çocuklarınıza sorumluluk öğretmenin en etkili yollarından biri, onlara küçük yaşlardan itibaren ev işleri vermektir.
Üç yaşından küçük çocuklar masayı kurmaya yardımcı olması ailenin üyelerine katkıda bulunuyormuş gibi hisseder.
Siz bunu öğretmeye ne kadar erken başlarsanız, onlar aileye katkıda bulunmaları gerektiğini o kadar çok kabul ederler.
Ekran zamanı ve harçlık gibi haklarını, düzenli ev işleri yapmak gibi sorumluluklarıyla ilişkilendirerek motivasyonlarını yüksek tutun.
Çocuklarınızın sorumluluk bilincini geliştirebilecek diğer yollar şunlardır: harçlıklarının birazını ya da sahip oldukları şeyleri hayır kurumlarına bağışlamaları için onları davet etmek; onlara bir evcil hayvanın ihtiyaçlarından sorumlu olma şansı sunmak onlara komşulara yardım etme şansı vermek; onlara gönüllü işler yapmaları diğer insanları anlamak için fırsatlar sunun ki korumayı, anlamayı, hesaplaşmayı, kendini keşfedip merhameti öğrensin.
Geçmişte yaşamak ve yaşatmak gerekir vefa duygusunu canlı tutmak gerekir.
Çocuklarınız sizin sosyal medya içeriğiniz değil her kareyi paylaşmak yerine, her anını yaşayın yaşatın, bırakın o anda kalın sevgiyi her zaman hissetsin ve hissedin.
Çocuğunuz bir kitaptır bu kitabı ilerde okuduğunuz da veya başkaları okuduğunda ne hissetmek, ne kadar onur duymak, mutlu olmak, gururlanmak, saygı duymak, umut dolu olmak, her anı için şükretmek ve teşekkür etmek istiyorsanız, satır satır, cümle cümle, sayfa sayfa her anını güzel yazın!
Vee en önemlisi
Bir neslin yetişmesi için
Olmazsa olmazımız
İlla edep illa edep !
GÜNCEL
24 Kasım 2024EĞİTİM
24 Kasım 2024EĞİTİM
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024GÜNCEL
24 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.